Ile gotować makaron orzo? Gotowanie makaronu w kształcie ryżu krok po kroku

Nieugotowany makaron orzo na drewnianej łyżce. Jak gotować makaron orzo?

Ile gotować makaron orzo? Gotowanie makaronu w kształcie ryżu krok po kroku

Makaron orzo to rodzaj makaronu w kształcie ziarenka ryżu, choć jego nazwa oznacz jęczmień. Ten dziwny makaron jest bardzo popularny we Włoszech, ale sympatię zyskuje też w Polsce. Jak i ile gotować makaron orzo? Sprawdź nasz poradnik!  

Co to jest makaron orzo?

Makaron orzo to rodzaj makaronu w kształcie ziarenka ryżu, popularny w kuchni włoskiej. Ciasto przygotowywane jest zwykle z semoliny, czyli grubo zmielonej pszenicy durum o wysokiej zawartości glutenu. Dzięki temu orzo dobrze trzyma kształt podczas gotowania, a jednocześnie ma przyjemną, lekko wyczuwalną teksturę.

Nazwa „orzo” pochodzi z języka włoskiego i oznacza jęczmień. Mimo podobieństwa do ziaren jęczmienia lub ryżu makaron orzo wytwarzany jest wyłącznie z pszenicy. Orzo jest popularnym składnikiem wielu dań kuchni włoskiej, takich jak sałatki, zupy, zapiekanki.

Sałatka z dodatkiem makaronu orzo, którego ziarenka przypominają jęczmień
Sałatka z dodatkiem makaronu orzo, którego ziarenka przypominają jęczmień / Fot. Canva.com

Ile gotować makaron orzo?

Makaron orzo zazwyczaj gotuje się przez 10-12 minut, ale dokładny czas może się różnić w zależności od kilku czynników:

  • Zalecenia producenta: Sprawdź instrukcję gotowania na opakowaniu makaronu, ponieważ producenci mogą stosować drobno zmieloną semolinę, która gotuje się szybciej, lub grubsze kasze, wymagające dłuższego gotowania.
  • Preferencja twardości: Jeśli lubisz makaron al dente, czyli lekko twardy, możesz go odcedzić minutę lub dwie wcześniej.
  • Rozmiar makaronu: Większe ziarenka makaronu orzo mogą wymagać dodatkowej minuty gotowania.

Jak ugotować idealny makaron orzo? Gotowanie orzo krok po kroku

  • Do gotowania wybierz duży garnek.
  • Używaj dużej ilości osolonej wody – najlepiej proporcję 1 litr wody na 100 gramów makaronu. Dzięki temu makaron będzie miał miejsce, aby swobodnie się gotować i pęcznieć, a woda równomiernie będzie go gotować.
  • Gotuj makaron odkryty. Gotowanie orzo bez przykrycia pozwala na odparowanie wody i uzyskanie konsystencji al dente.
  • Przestrzegaj czasu gotowania podanej na opakowaniu. Nie przegotuj makaronu, ponieważ straci swój kształt i się rozpadnie.
  • Spróbuj makaronu przed odcedzeniem. Minutę lub dwie przed końcem zalecanego czasu gotowania, wyłów ziarenko orzo i spróbuj. To najlepszy sposób, aby ocenić, czy makaron osiągnął pożądaną twardość.

Sprawdź: co zrobić, żeby makaron się nie sklejał

Ugotowany makaron orzo możemy wykorzystać na wiele sposobów. Pasuje do potraw jednogarnkowych, sałatek, zup i zapiekanek, a także dań dla dzieci.