Ile gotować mrożone pierogi? Gotowanie mrożonych pierogów

Gotowanie mrożonych pierogów

Ile gotować mrożone pierogi? Gotowanie mrożonych pierogów

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów przedłużenia przydatności pierogów do spożycia. Jednak, aby mrożone pierogi zachowały wszystkie swoje walory smakowe przy podawaniu, należy je odpowiednio ugotować. Poradzimy jak i ile gotować mrożone pierogi!

Jak gotować mrożone pierogi?

Ugotowanie mrożonych pierogów to szybki i prosty sposób na smaczny posiłek. Proces ten zajmuje zwykle kilka minut. Do jakiej wody wrzucamy mrożone pierogi? Pamiętaj, że mrożone pierogi możemy gotować bezpośrednio z zamrażalnika, bez rozmrażania – po prostu wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody.

Pierwszym krokiem do gotowania mrożonych pirogów jest zagotowanie wody w garnku. Wystarczy tyle wody, aby swobodnie przykryć pierogi. Według przepisu jest to 500 ml wody na 100 g pierogów. Lekkie posolenie wody jest opcjonalne, ale może podkreślić smak pierogów.

Do wrzątku ostrożnie wrzucamy po jednym pierogu i delikatnie mieszamy je drewnianą lub silikonową łyżką, aby nie przywarły do dnia garnka.

Unikamy wrzucania zbyt dużej porcji pierogów na raz, gdyż może to spowodować obniżenie temperatury wody i nierównomierne gotowanie.

Jak długo gotujemy mrożone pierogi?

Ile gotować pierogi? W zależności od rodzaju farszu, pierogi gotujemy przez 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Przydatne wskazówki dotyczące czasu gotowania pierogów w zależności od nadzienia:

  • Pierogi z owocami, jak np. jagodami czy truskawkami, gotujemy zazwyczaj krócej, bo około 2-3 minuty od wypłynięcia. Ich delikatne farsze szybciej są ugotowane.
  • Pierogi z mięsem, kapustą czy grzybami wymagają gotowania przez 3-5 minut od wypłynięcia. Czas gotowania może się nieznacznie różnić w zależności od grubości ciasta i wielkości pierogów.
Ugotowane pierogi ruskie gotowe do podania
Ugotowane pierogi ruskie gotowe do podania / Fot. Canva.com

Gotowane mrożone pierogi gotowe do podania!

Po ugotowaniu pierogów wyjmujemy je z wody za pomocą łyżki cedzakowej, aby pozbyć się nadmiaru wody. Możemy je następnie polać masłem, sklarowaną cebulką, albo ulubionym sosem, np. śmietankowym, grzybowym lub pomidorowym.